duminică, 6 decembrie 2015

Vrei sa fii un angajat de succes? Fii recunoscator!

Dar sunt atatea lucruri care nu functioneaza cum ar trebui! Cum sa fiu recunoscator pentru treburile prost facute, pentru un salariu insuficient, pentru ca nu sunt apreciat, in schimb este apreciat colegul care este mai putin competent decat mine? Cum sa nu fiu nemultumit cand am sefi incompetenti care nu stiu sa conduca firma, nu stiu sa motiveze si sa conduca oamenii? Am o suta de argumente prin care iti pot demonstra ca e nedrept ce se intampla, ca nu poti fi recunoscator,  ca e normal sa fii nemultumit.

Vrei sa ai succes sau vrei sa ai dreptate si sa-ti argumentezi nemultumirea?


Succesul meu ca angajat nu vine la intamplare. El este consecinta alegerilor constiente pe care le fac. Fiecare moment din viata mea am posibilitatea sa aleg sa-l traiesc in nemultumire si razvratire sau pot alege sa-l traiesc cu recunostinta.

Nemultumirea este o alegere la indemana de facut: am atatea cunostinte in jurul meu care o fac, exista o intreaga industrie de manipulare in masa care imi propune modele de nemultumire si de razvratire, am sute de argumente si exemple care demonstreaza ca teburile merg rau si ca nu pot fi multumit in acest fel.

Recunostinta este o alegere ce necesita efort si inteligenta. nu e la indemana, dar este cea mai gratificanta alegere.
Merita cu varf si indesat efortul!

Merita sa traiesc o viata bogata, frumoasa, in care fiecare lucru care se intampla are sens si valoare.
Si asta se intampla deoarece recunostinta imi deschide mintea.


Acesta este traseul prin care pornind de la recunostinta ajungi la succes: recunostinta deschide mintea.
O minte deschisa este usoara, nu se cramponeaza pe probleme, intelege in profunzime cauzele problemelor, vede conexiunile intre lucruri si astfel gaseste usor solutii. Daca impreuna cu mintea care gaseste usor solutii avem si perseverenta si focalizare astfel incat sa punem in practica ideea pe care o avem, atunci succesul este aproape.

Incearca! sa nu crezi pe nimeni, verifica pe propria piele! Vei stii ca este adevarat doar in momentul in care ai verificat in propria viata. Doar atunci teoria cu recunostinta si succesul devine adevar si realitate pentru tine. Doar atunci vei putea sa traiesti cu hotarare recunostinta iar aceasta te va conduce la succes atat profesional cat si personal.

Iti voi prezenta in continuare o metoda prin care poti testa teoria recunostinta-succes.
Metoda consta in sapte pasi simpli care trebuie facuti cu grija si in ordine:

1. Alege un loc si rezerva-ti un moment doar pentru tine, in care sa nu fii deranjat. Linistea si ochii inchisi pot ajuta la reusita exercitiului. Pregateste o foaie de hartie si ceva de scris langa tine. Exercitiul dureaza circa 5-10 minute.
2. Alege un lucru pentru care ai argumente atat de a fi nemultumit cat si recunoscator. (exmplu: am pierdut autobuzul si voi intarzia la seviciu dar in acest fel m-am intalnit cu o cunostinta foarte draga care imi comunica informatii importante)
3. Focalizeaza-te pe aspectele care te fac sa fii recunoscator. Gandeste-te doar la ele, bucura-te de ele ca si cum doar aceste aspecte ar exista. Savureaza din plin aceasta stare de recunostinta. Fii atent la ce senzatii simti in trupul tau, fii atent unde anume le simti, descrie-le, da-le un nume (exemplu: simt furnicaturi placute in zona pieptului, simt o racoare usoara la tample, etc...).  Este important sa le dai un nume deoarece acest nume este ca o ancora, cu acest nume vei putea accesa usor cu alta ocazie aceasta stare, o vei putea evalua. Fii atent la mintea ta! Cum o simti? Da-i un nume acestei stari (exemplu: usor). Scrie telegrafic ce ai simtit. Fii scurt, nu o lungii. Acest pas poate sa dureze 2-3 minute.
4. Incheie pasul 3 cu o mica pauza de un minut, deschide ochii, ridica-te in picioare.
5. Focalizeaza-te de data asta pe aspectele care te fac sa te simti nemultumit. Gandeste-te doar la ele, ca si cum ele ar fi totul. Fii atent la senzatiile din corp, unde sunt localizate, da-le un nume. Fii atent la minte ! Cum este de data asta? Da-i un nume (exemplu: greoi), scrie.
6. Incheie pasul 5 cu o mica pauza de un minut.
7. Compara cele doua stari. Pronunta cuvantul-ancora de la pasul 3. Cum te simti? Cum iti simti mintea? Pronunta cuvantul ancora de la pasul 5. Fii atent la cum te simti, la cum iti merge (sau nu) mintea. In care stare ai simtit ca mintea este mai usoara, mai isteata, mai prompta sa te serveasca, mai gata de lucru? 

Daca ai avut curajul sa faci acest exercitiu scrie la subsolul acestui articol, la "comentarii" care sunt concluziile tale. Merita sa fim recunoscatori? Ne ajuta recunostinta sa avem o minte mai functionala, sa ne atingem sopurile, sa avem succes ?

Daca ai constientizat importanta recunostintei si doresti mai multe surse care sa te ajute sa o dezvolti te invit sa consulti si pagina "Surse pentru dezvoltare personala si profesionala" din partea dreapta a blogului.
Cauta alte surse, metode care sa te ajute sa fii mai recunoscator. Scrie-ne ce ai gasit!


5 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol Ovidiu! Si as completa: nu numai ca angajat vei avea succes daca iti dezvolti recunostinta, ci si ca OM in general. Recunostinta este o abilitate ce tine de inteligenta sociala si cu cat e mai dezvoltata cu atat omul e mai... de succes!

    Cristi Mazilu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru apreciere. Este o completare binevenita si necesara.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da am pierdut autobuzul si m-am necajit ca intarzii deorece am un start mai slab la lucru din aceasta cauza si totusi intarzierea mi-a oferit un ragaz neasteptat in care am auzit muziza din autobuz care m-a emotionat puternis iar dupa ce am coborat am constatat ca merg mai usor si ca am liniste in suflet . In felul acesta am avut un start bun la lucru .

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice obstacol imi apare in cale, oricat de urat este pe moment ma gandesc: Ce aleg acum? Sa ma implic negativ in situatie sau sa imi schimb atitudinea si sa vad partea pozitiva in acel incident? Am invatat ca totul depinde de noi si de ceea ce vrem sa traim in viitor. Iar eu aleg intotdeauna partea frumoasa a lucrurilor, e mult mai trainic sentimentul de multumire interioara decat ura care produce "furtuni" in corpul nostru.

    RăspundețiȘtergere